-->

marți, 21 octombrie 2025

Înlocuitor pentru sosul tahini

Înlocuitor pentru sosul tahini
🟦 Deseori, în rețetele pe care le-am încercat, am întâlnit ca ingredient sosul tahini. Din câte am citit despre el, sosul tahini este un ingredient de bază în bucătăria orientală și mediteraneană, utilizat în multe preparate precum sosuri, salate sau chiar deserturi. Este o pastă cu consistență cremoasă obținută din semințe de susan prăjite și măcinate, având o aromă ușoară de nucă.

Din păcate, eu nu l-am găsit prea des prin magazinele noastre, așa că m-am străduit să imaginez un înlocuitor pentru sosul tahini. Și trebuia să recunosc că după multe încercări am reușit să găsesc un sos care îl suplineste perfect.

🟦 O rețetă sănătoasă aromă de susan

Formula mea aduce consistență cremoasă, grăsime bună, o aromă de susan discretă si gust de semințe prăjite. Nu are aroma specifică de nucă, dar are un parfum care te îmbie să-l adaugi în toate preparatele. În afara de dressing pentru salate, fripturi și legume coapte, eu îl folosesc cu mult succes ca sos pentru supe cremă. Mai mult, ținând cont de cremozitatea și textura pe care o oferă, această rețetă sănătoasă poate fi considerată și un produs dietetic.

La rândul lor, prietenii sunt încântați să-l folosească. Mai mult, l-au botezat "Sosul Valerian" în semn de apreciere. Nu știu dacă pot revendica această invenție, dar voi da credit celor care îl folosesc de multă vreme cu atât de multă plăcere.


🔽 Sosul Valerian - înlocuitor pentru sosul tahini

🔹 Ingrediente (pentru aproximativ 200 ml)

  • 15 g semințe de susan crud (aprox. 1 lingură)
  • 20 ml ulei de măsline extravirgin (4 lingurițe)
  • 80 g iaurt grecesc (cu 10% grăsime)
  • 1 vârf de cuțit sare de mare
  • (opțional) 1 linguriță zeamă de lămâie - dacă vrei un gust mai proaspăt
  • (opțional) 1-3 lingurițe apă caldă - ca să reglezi consistența

🔹 Mod de preparare

  1. Prăjește ușor semințele de susan într-o tigaie uscată, la foc mic, 2–3 minute, amestecând continuu. Când devin aurii și încep să miroasă plăcut, ia-le imediat de pe foc - nu trebuie să se închidă la culoare.
  2. Pisează-le fin într-un mojar sau macină-le într-o râșniță de cafea, până obții o pudră ușor umedă.
  3. Într-un bol, amestecă uleiul de măsline cu semințele pisate, formând o pastă.
  4. Adaugă iaurtul grecesc și amestecă bine cu o lingură sau un tel mic, până devine o cremă omogenă.
  5. Potrivește gustul cu sare și, dacă vrei o notă mai proaspătă, adaugă zeama de lămâie.
  6. Dacă vrei o consistență cremoasă mai fluidă (pentru dressing), adaugă 2-3 lingurițe de apă caldă și amestecă bine până se încorporează complet și dă consistența dorită.

👉 Sosul Valerian – Rezultatul în calorii și nutrienți elementari

Ingrediente Cantitate Calorii (kcal) Proteine (g) Carbohidrați (g) Grăsimi (g)
Semințe de susan crud 15 g 90 3.0 3.0 8.0
Ulei de măsline extravirgin 20 ml 177 0 0 20
Iaurt grecesc 10% grăsime 80 g 97 5.0 3.5 7.5
Sare de mare 1 vârf 0 0 0 0
Zeamă de lămâie (opțional) 1 linguriță 1 0 0.3 0
Apă caldă (opțional) 1 linguriță 0 0 0 0
Total ≈200 ml 365 8.0 6.8 35.5


🔽 Ponturi de maestru - Micile secrete ale unui sos perfect

  • Faptul că oferă 365 kcal la o cantitate de 200 ml ( ~1,83kcal/g) îl recomandă ca fiind și un produs dietetic.
  • Semințele de susan pisate aduc aroma specifică de tahini, subtilă și plăcută.
  • Uleiul și iaurtul oferă cremozitatea de care are nevoie preparatul în care adaugi sosul.
  • Rezultatul final va fi „rotund” ca gust - mai proaspăt și mai luminos datorită lămâiei.
  • Poate fi păstrat la frigider timp de o săptămână fără probleme.


🔽 Practică și utilitate pentru un sos rapid și ușor de preparat

Acest dressing pentru salate, sos pentru supe cremă sau cum vrei să-l numești este și un produs dietetic.

🔹 Sugestii de folosire

  • Ca sos pentru supe cremă sau hummus (înlocuitor de tahini).
  • Ca dressing pentru salate verzi sau legume coapte.
  • Ca sos rece pentru pește sau cartofi fierți.
  • Sau, pur și simplu, uns pe o felie de pâine prăjită - are un gust delicat, echilibrat și foarte natural.


🔹 Împărtășește experiența ta

Tu ai încercat vreodată o astfel de rețetă sănătoasă? Povestește-ne experiența ta în comentarii și hai să descoperim împreună cele mai bune combinații!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu