-->

joi, 23 octombrie 2025

Ulei aromat de susan prăjit, un condiment sărac în calorii

Ulei aromat de susan prăjit, un condiment sărac în calorii
🟦 Bucataria chinezeasca - dragostea pentru mâncarea bună

Când te gândești la mâncarea chinezească, primele lucruri care îți vin în minte ar putea fi orezul prăjit sau puiul General Tso, ambele cam consistente. Dar există o întreagă lume de rețete chinezești cu conținut scăzut de calorii, la fel de gustoase și mult mai sănătoase. Ele se pot prepara acasă cu mare ușurință păstrând totodată intacte atât numărul de calorii, cât și dragostea pentru mâncarea bună.

Problema dificilă este legată de procurarea ingredientelor. Așa se face că m-am străduit să găsesc un ulei aromat de susan prăjit, un condiment sărac în calorii care să înlocuiască binecunoscutul ingredient asiatic. Dacă vei avea curiozitatea să încerci câteva rețete sănătoase și gustoase, vei înțelege că efortul a fost încununat de succes.

Folosirea de rețete chinezești cu conținut scăzut de calorii îți permite să-ți satisfaci poftele fără să-ți strici dieta. Ele îți permit să controlezi ingredientele și caloriile în așa fel încât să te bucuri de aromele vibrante ale Chinei fără vinovăție.


🟦 Din susanul prăjit - un condiment cu aromă puternică de nucă

Uleiul de susan prăjit este un ulei de gătit extras din semințele prăjite înainte de presare. Are o culoare maro închisă și o aromă puternică de nucă. Este mult folosit în bucătăria asiatică pentru a adăuga un gust bogat sosurilor, marinadelor și dressing-urilor. Poate fi, de asemenea, folosit pentru a aromatiza preparate finite, cum ar fi sote-uri de legume sau paste. Poate fi folosit și la gătit la temperaturi mai scăzute.

Spre deosebire, uleiul neprăjit are o aromă mai subtilă și este mai potrivit pentru gătitul la temperaturi înalte, cel din semințe prăjite fiind socotit mai mult un condiment aromat.


🔽 Ulei de susan aromat din semințe prăjite (rețetă rapidă)

Ușor de preparat acasă pentru rețete sănătoase și gustoase. Când îl gătesc, bucătăria se umple de un miros care îmi răsplătește dragostea pentru mâncarea bună.


Lista ingrediente pentru ulei condiment cu aromă puternică de nucă

Ingrediente:

  • 6 linguri ulei de floarea-soarelui (sau alt ulei neutru)
  • 2 lingurițe semințe de susan
  • un vârf de sare (opțional)

Instrucțiuni pentru prepararea condimentului cu aromă puternică de nucă

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie mică, pune uleiul și adaugă susanul.
  2. Încălzește la foc mic până când semințele devin ușor aurii și încep să miroasă a prăjit (aprox. 1 minut).
  3. Oprește focul, lasă să se răcească complet.
  4. Strecoară uleiul printr-un tifon sau o sită foarte fină.
  5. Toarnă-l într-o sticluță mică, închisă la culoare, și păstrează-l la frigider.

🔹Durată de păstrare:

Procedând ca mai sus, eu obțin o cantitate de aproximativ 100 g ulei de susan aromat. La mine rezistă 2–3 săptămâni la frigider, fără pierdere de aromă. Dacă uleiul se întărește, lasă-l câteva minute la temperatura camerei înainte de utilizare.


Dacă ești la cura de slăbire și nu vrei să-ți strici dieta, te interesează acele rețete chinezești cu conținut scăzut de calorii. În consecință hai să-ți arăt cum stăm cu caloriile și nutrienții elementari.

🔹 Valori nutriționale și aport de calorii pentru 100 ml ulei de susan aromat

Ingrediente Greutate aproximativă Calorii Proteine Carbohidrați Grăsimi
Ulei de floarea-soarelui (6 linguri ≈ 90 ml) 82 g 740 0 g 0 g 82 g
Semințe de susan (2 linguri ≈ 18 g) 18 g 104 3,5 g 4 g 9 g
Sare (vârf, ~1 g) 1 g 0 0 g 0 g 0 g
Total 101 g 844 3,5 g 4 g 91 g

🔹 Concluzie

Ca o concluzie, deși face parte din categoria uleiuri, rezultă o mâncare de slăbit în toată regula, unul din acele preparate cu aport scăzut de calorii.

🔽 Ponturi de maestru

  • Nu lăsa semințele să se înnegrească la prăjit. Devin amare foarte repede și pierd acea aromă puternică de nucă.
  • Poți adăuga 2 căței mici de usturoi, tăiați în felii subțiri pentru o aromă specifică. Atunci când susanul prinde, au vrei să mirosi, pune-i în tigaie pentru 14–15 secunde. Doar cât să-și elibereze aroma, nu mai mult.
  • În cazul variantei cu usturoi atât volumul preparatului cât și celelalte caracteristici ale sale nu se modifică semnificativ.

🟦 Cum îl poți folosi în preparate cu aport scăzut de calorii

  • câteva picături peste orez, sosuri sau tăiței fierți
  • pentru a parfuma legume trase rapid la tigaie.

Din tabelul de mai sus rezultă că preparatul are un aport de calorii de ~8 kcal/gram. La orice rețetă îl folosești, înmulțești numărul de ml de ulei cu 8 și afli câte calorii ai introdus în rețetă.

🔽 Te interesează idei de mâncare de slăbit pentru meniul zilei?

Aici găsești rețete sănătoase și gustoase de mâncare de slăbit, explicate pas cu pas, care transformă meniul zilnic într-o experiență aromată și echilibrată.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu